i Hagetips, Roser

Du bør ikke beskjære rosene før faren for frost er over. De fryser lett fra det ferske snittet og nedover i stilken ved lav temperatur. Beskjærer du rosene helt ned (stilk og klaserosene) kan da frosten gå ned i podepunktet (den tykke klumpen rett ovenfor roten), og rosen kan dø.

Beskjæring av roser

Klase og stilkroser kan med fordel bli klippet hardt tilbake hver vår. Til 5 kraftige skudd 10 cm over jorden. Dette gjør du når faren for frost er over.

Busk og historiske roser klippes lett tilbake om våren, ca 30cm av skuddene og tynn ut svake grener. Noen kan klippes helt ned hvis man vil forynge rosen eller rydde opp i villniss. Kan med fordel klippes og tynnes etter blomstring. Slik at lys slipper til og nye knopper og grener kan dannes.

Markdekkenderoser klippes lett tilbake når våren er der.  Ta bort det du syns ikke passer.

Slyng/klatreroser klippes inn til 5-10 cm fra hovedgrein. Svake og kryssende skudd klippes bort.

Remonterende roser bør klippes etter blomstring, klipp ned 20cm og rosen svarer med en ny omgang med roser.

Anbefalte innlegg

Skriv en kommentar

Skadedyr - BladlusPlanting av roser